He retired after dropping a decision, and the interim King of Pancrase title, to Rafael Silva.
His trainer posted it on IG, and Ueda himself has just confirmed it on FB.
I always really liked Ueda. He was arguably the best BW in the world for a time, but never got much recognition. By time he got a shot in a big western promotion he was already in his mid-30s. I found it remarkable he had so many fights post Bellator/ONE FC and still racked up wins.
I'm bummed that he never got the Shooto belt back and it would have been really cool to see an ex shooto champion get a piece of the KOP title.
Personally, I'm quite sad to see him retire. I watched Ueda fight when I was getting into MMA and grappling and he partly inspired me to move to Japan. Coincidentally his trainer would eventually be my trainer as well. I imagine he will live on as the guy to give Horiguchi his first loss. I'm really happy I got to see that fight in person. It was the hottest crowd I've ever seen.
Thanks for everything Ueda.
(that's his, decidedly inappropriate, entrance music)
His trainer posted it on IG, and Ueda himself has just confirmed it on FB.
I officially retired from MMA at May 20th.
It was about 13 year of career as a MMA fighter.
I showed everything I had through the 5R fight against Rafael Silva.
I’m so glad that I was able to fight the great fighter as my last opponent.
Thanks, Silva.
I’ve fought many times in Japan & overseas and met a lot of great people.
I was able to purse my fight career because of the people who supported me.
I’d like to show my appreciation to all the people around me.
Thanks so much.
長文失礼します。
たくさんの応援ありがとうございました!
ハファエルシウバ選手との暫定王座戦に挑みましたが力及ばすで判定負けでした。
ハファエルシウバ選手はすごく強かったです。
勝ってチャンピオンになり応援来てくれた方々に一緒に喜んでもらいたかったですが最後の夢は叶いませんでした。
だけど最後まで勝ちたいて気持ちで戦いぬきました。
最後5Rは動きたくても体が動かないそれくらい出しきれました。
5Rすごく長いように早かったような自分でもあまり記憶にないくらい必死に戦えたと思います。
今は悔いはなく少し寂しさもありますが清々しい気持ちです!
たくさんの応援本当にありがとうございました!
力になりました!
試合一か月前に背中をパキンと怪我してしまい、そこから治りかけてまた痛めてを繰り返して、
ワイズ接骨院に通ったりパンクラスリングドクター久富先生に見てもらったり、小野さんに3回連れて行ってもらい、多田先生に体の根本から見てもらったり姉さんに酵素風呂連れて行ってもらったりたくさんの優しさに支えられてなんとか試合に辿りつく事ができました。
正直不安しかなかったですが自分の積み重ねてきた事を信じてやるしかないと強い気持ちを作り上げていきました。
最後ずっとできる練習付き合ってもらったり指導変わってもらった城田まんやNEOBOXINGSTYLEでのボクシングや新井さんのミットがすごくありがたかったです。
1回1回の練習を乗り切るのが本当に大変でした。
だけどより感謝の気持ちが強まり力になりました。
試合当日は少しそわそわイライラしている自分に気づきました。
たくさんの応援を力に変えて戦いました。
足の痛みは越智さんの奥様山部先生にテーピング固めてもらったり、
先生に痛み止めや座薬を入れてなんとか背中を気にせずに全てだしきり、5R戦えるところまで持っていき戦い抜けて本当に良かったです。
ここまで回復させていただいて本当にありがとうございました!
試合後はみんなから労いの言葉が心に染み渡りました。
試合後酒井社長から試合で使用したパンクラスグローブをいただいてすごく嬉しかったです!
ハファエルシウバ選手とも通訳を通して話ができました!
素晴らしい人格を持ったチャンピオンです!
日本帰ってきてから鈴木さん新井さんとセコンドを組んで試合をしてきました。
鈴木さんには海外も日本も最後までずっと一緒に戦って来ました。僕のやる事全て熟知してくれて本当に頼りになり勝って一緒に喜びたい大切な存在でした。
新井さんはいつもマイナスに考え最悪の状態を想定して生きてる自分のメンタルをいつも前向きに支えてくれるコーチでした!新井さんの前向きな言葉にいつも助けられました。
最後まで新井さんミットで学んだ打撃で戦い抜けました。本当にありがとうございます!
マネージャーとして損得なしに心でつながりいつも影で支えてくれて良い方向にみちびいてくれる遠藤さんありがとうございます!
そしてずっと一緒にやってきていつもなんでも手伝ってくれる越智君の存在はいつも助けてくれる情けないとこは見せれない後輩で大きな存在でした。
パラエストラ東京に入門して5年間レスリングだけをやらせてくれた中井さん。
いつも温かかくやりたいように見守ってくれました。
本当にありがとうございます。
最初に海外で戦うための練習を教えてくれたアイアンさん、漢気に誘ってくれた石渡君、漢気メンバー、植松さん新井さん指導、イエローマンズ練習仲間、パラエストラ東京での練習仲間、M16ジム、尾下塾なとたくさんの仲間やつながりができてここまで強くなりたいと頑張ってこれました。
ずっと応援していただいて来てくれる仲間達感謝を書ききれないくらいたくさんの優しさに支えらて約13年続けてやりきれました。
本当に本当にありがとうございました!
昨日は最後の荒木町でのお疲れ会でゴリラ食堂でみんなから優しい言葉をかけていただいて最高に幸せな時間でした。今まで一緒に戦ってくれて本当にありがとうございました!
家に帰り足がぱんぱん腫れあがってきて歩けなくなってしまいました。
一睡もせず冷やして、兄に助けられてなんとか一夜明け会見にたどり着きました。
平日にもかかわらず記者の方に集まっていただいて佐佐木さんから花束までいただいて嬉しかったです!
藤野さん半蔵さんも次戦に向けて輝いていました!
最後のファイターとしてのお仕事も終わりました。
坂本さん記者のみなさんありがとうございました!
帰りに遠藤さんがすぐに病院行くようにと一緒にタクシーで久富整形外科まで連れて行っていただいて、久富先生に見ていただけました。
鼻はやはり骨折していましたが手術は大丈夫な折れ方でほっとしました。
足はぱんぱんに腫れあがり痛いですが、骨は大丈夫で以前から痛めていた変形が原因でした。
薬や松葉杖を貸していただいたり最後まで久富先生に助けていただきました。
いつも選手の気持ちを理解してくれて優しくて親見になって治療してくれる久富先生本当にお世話になりありがとうございました!スタッフの方々もみんなテキパキ明るく優しくて大好きな病院です!
帰りに遠藤さんに日暮里で有名な担々麺をごちそうになりました!
もう減量もないし好きな物食べても良いんだなと思えました。
すごく美味しかったです!
遠藤さんありがとうございました!
I always really liked Ueda. He was arguably the best BW in the world for a time, but never got much recognition. By time he got a shot in a big western promotion he was already in his mid-30s. I found it remarkable he had so many fights post Bellator/ONE FC and still racked up wins.
I'm bummed that he never got the Shooto belt back and it would have been really cool to see an ex shooto champion get a piece of the KOP title.
Personally, I'm quite sad to see him retire. I watched Ueda fight when I was getting into MMA and grappling and he partly inspired me to move to Japan. Coincidentally his trainer would eventually be my trainer as well. I imagine he will live on as the guy to give Horiguchi his first loss. I'm really happy I got to see that fight in person. It was the hottest crowd I've ever seen.
Thanks for everything Ueda.
(that's his, decidedly inappropriate, entrance music)
Last edited: